Välkommen till nya svenska.yle.fi

”Är ni helt galna?!”, frågade hon. ”Det är omöjligt att göra så många förnyelser under en så kort tidsrymd.”Reaktionen till trots är det just det vi på Svenska Yle tänker göra.

Förutom att vi helt och hållet reviderar vårt webbtänkande, kommer vi samtidigt också att skapa en ny plattform för publicering av innehåll, förnya vårt webbconcept, förnya det visuella utseendet, reformera journalisternas arbetsrutiner i förhållande till webben, osv. Och ja, det stämmer att vi har knappt med tid och resurser – annars vore ju allt för lätt att förverkliga!

Vi kommer att publicera inlägg här för att öppna upp och dokumentera processerna offentligt, mest för att vi tror på principerna för så kallad öppen design. Bloggen kommer att fungera som dokumentation för oss själva, men också för andra galningar som vill försöka sig på liknande saker i framtiden. En tydlig fördel av att vara öppen är att kvaliteten på dokumentationen kan öka dramatiskt.Vår främsta målsättning för projektet är att skapa en tydligare webbhelhet för Svenska.yle.fi, en helhet som möter användarnas behov bättre än tidigare.

Planeringen av web-reformen inleddes redan i våras och vi har nu ett team med sex utvecklare som sedan måndagen börjat utveckla vår nya publiceringsplattform, det väsentligaste elementet i förnyelsehelheten. Den första fasen varar i tio veckor. Då bygger vi grunden för vårt nya system. Vi planerar att lansera något som våra användare kan konkret ta del av i mars 2012.

I bloggen kommer vi att fokusera på användarperspektivet, alltså berätta vad vi jobbar på för dem som använder våra innehåll och dessutom förhoppningsvis föra diskussioner om förnyelserna.

Parallellt med den här bloggen publicerar vi en mera branschinriktad utvecklingsblogg på engelska, där vi behandlar tekniska webbutvecklingsfrågor, design- och mediefrågor.

Det här är en stor sak för oss och vi hoppas du vill ta del av berättelsen och som användare delta i utvecklingsprocessen genom att diskutera de behov och synpunkter som du har!

5 reaktioner till “Välkommen till nya svenska.yle.fi”

  1. Tack Anton! Vi ska hålla er underttättade om skägget 🙂 Och hoppas på att du ska låta oss veta vad du tycker om de frågor vi skriver om!

  2. Hoppas ni inte kör med samma gråa navigationsbar som nu på svenska.yle.fi. Trots att jag använt sidorna i åratal, så sker det ännu flera gånger att jag helt enkelt inte ser den. Det är något i formsättningen/typsnitten/annat som gör den osynlig. Utnyttjar Firefox, helt standard färger. Det som jag upplever är ett problem, kan eventuellt vara en kombination av Firefox standard UI och färgsättning/form på navbaren.

    Tror ni inte mig, testa med eyetracker, och jag kan nästan våga lägga min traktor i pant på att ni upptäcker att det är en dålig ide, byt färger eller något! 🙂

    Jag önskar er lycka till i ert värdefulla arbete. Skägg eller inte! Och låt oss alla tillsammans göra en fenomenal ny version av svenska.yle.fi!

  3. Hej Greger, vi kommer att byta toppnavigationen! Det kommer högst sannolikt att definieras genom Yles nya look som också förnyas och kommer att lanseras nästa år. Det du säger om osynlighet kan bra stämma. Och tack för stödet och engagemanget!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.