Om betydelsen av communities

Paneldebatt på DrupalCamp

En av de stora fördelarna med att jobba med att utveckla på en open source-plattform som Drupal är att det alltid finns en massa andra som håller på och jobbar med precis samma saker. Och några gånger per år så samlas en del av dem på ett och samma ställe för att dels ta del av vad som är nytt och intressant inom Drupal-communityn men också för att träffas, mingla och skapa nya kontakter. Stora internationella Drupal-kongresser ordnas två gånger per år, en i USA och en i Europa, dit de största namnen inom Drupal-världen samlas, men minst lika viktiga är de mindre Drupal-campen som är mer regionala, och samtidigt mer intima. Man kan säga att om DrupalCon är de stora kommersiella aktörernas spelplan så är camparna de platser där man är mer jordnära och kanske mer inriktade på praktiska frågor kring Drupal och hur plattformen kommer att utvecklas.

”Drupal is standing on the shoulders of giants, but the giants have sore shoulders”

-Jeff Burnz

Jeff Burnz, som är ledare för design-intiativet för Drupal 8 höll inledningstalet, och kom med en påminnelse om att alla kan och gärna ska delta i utvecklingen av Drupal, man behöver inte vara någon expert på kodande för att kunna hjälpa till. Redan så små saker som att vara aktiv med att ställa frågor, att kommentera inlägg och att rapportera buggar hjälper till att göra Drupal till en bättre produkt.  Och det är inte bara på de stora sajternas villkor som plattformen ska utvecklas, också de tusentals mindre sajterna som drivs på Drupal behöver kunna säga sitt, och vidareutvecklingen av Drupal kan inte bara hänga på Drupal-rockstjärnornas axlar, också om det skulle kännas lättare för de flesta av användarna om det var så. Den viktigaste saken att komma ihåg är ändå att inget bidrag är för litet, och att alla verkligen får vara med och utveckla. Där ligger kärnan i hela open source-filosofin.

Av alla, för alla.

En kommentar till “Om betydelsen av communities”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.