Det far hårt i huvu

Teckningar är ett sätt att försöka gestalta visioner och målsättningar. Här visar Sara Langh och Mattias Erkkilä sin vision av svenska.yle.fis innehåll.

För några veckor sedan hakade den journalistiska delen av teamet på i arbetet med nya svenska.yle.fi. Tillsvidare kallas vi för Just nu.

Mitt huvud är fullt av nya tankar och intryck och idéer och framför allt frågetecken, och jag vågar påstå att samma läge råder i skallen på mina kolleger Sara, Rolf, Mattias och Mimma.

Vi har suttit och tänkt, skrivit gula lappar och försökt vaska fram vad vi vill göra och hur vi ska göra det. Vi har formulerat en fråga: ”Hur gör vi en unik, lättillgänglig och populär webbtjänst tillsammans med användarna?”. Alltid något – när hårdskivan där inne i huvudet blir fullproppad och riskerar att tilta kan så kan man i varje fall sätta sig ner och mumla frågan om och om igen som ett lugnande mantra.

Efter gula lapparna-perioden har vi träffat intressanta människor utanför vårt eget trygga hus. Bland annat typerna på uusisuomi.fi och Kymppikirjasto i Helsingfors, och utöver det enskilda intervjuer med t.ex webbmänniskor på World Design Capital 2012 och serietecknaren Basse Nyberg.

Ett av våra nuvarande problem med svenska.yle.fi är att det finns alltför mycket material i alltför osorterad form. En av våra huvuduppgifter är därför att sortera det bättre så att användaren snabbt får en överblick av det som finns och enkelt hittar det han eller hon vill ha. Men nu har jag börjat fundera mer på just de här massorna med stuff som finns där. Är det faktiskt så att användarna vill ha ALLT som finns där? Eller finns där för mycket? Ska vi istället börja med att skala bort, slimma ner, radera och deleta? Det som fick mig att grubbla i de här banorna var en grej som en av mina intervjupersoner sa. Hon tyckte hjärtligt illa om en av världens största nyhetssajter, nämligen BBC World. Orsaken? Det är bara för mycket, menar hon. Så fort man kommer in på sajten blir man matt och trött och orkar inte ens börja klicka. De intressanta grejerna drunknar i den gigantiska innehållsmassan.

Eller: är det möjligt att sortera innehållet så genialiskt bra att allt finns där också i fortsättningen, bara oändligt mycket mer lättillgängligt och tydligt och utan att användaren blir matt och överväldigad? Naturligtvis är det möjligt! Ge oss ett några veckor så har vi kirrat det. Efter det kan BBC komma på exkursion till oss.