Hur många bilder går inte att få i en större storlek?

En av utmaningarna med vår nya design är att bilderna i vårt bildhanteringssystem inte är tillräckligt stora för att passa in i de bredare versionerna av den responsiva designen.

Systemet har funnits så länge att det var ett problem bara att sätta standarden 640×360. Vår rekomendation har varit att man skall ladda upp bilden i originalstorlek till bildhanteringssystemet (IMS).

Igår då jag fick en dump av de storlekar som finns i systemet var det med spänning jag kollade hur väl det gått.

I grafen ovan kan ni se skillnaden mellan bildhanteringssystemet som kanalerna (Svenska) använder jämfört med nyheterna.

Den nya minimistorlek vi behöver är 880px. Det betyder att 31% av nyheternas bilder inte klarar av att fylla utrymmet. För kanalernas del är det 21%. Skillnaden förklaras dels av att kanalerna använder mer pressbilder som är högupplösta.

Ifall vi skulle välja att gå till en ännu större storlek står vi inför situationen att upp till 45 % av bilderna inte uppfyller kraven.

Alternativen vi står inför är:

  • Lägga till svarta kanter på samma sätt som man gjorde övergången till 16:9 i tv-världen – och kan vi då höja minimikravet till 880px för alla nya bilder som laddas in i systemet? Eller behåller vi kravet på 640 och sätter svarta kanter på allt som inte är 880px eller större? Snyggt lär det ju inte bli …
  • Slänga de bilder som inte uppfyller kraven

Författare: Mårten Seiplax

Jobbar på svenska.yle.fi med det grafiska utseendet, kodning och sånt. Följ mig på Twitter eller Google +