Första dagen med en live Drupal sajt

Sådär, första dagen avklarad. Lanseringen började kl 6 då load balancern ändrades att peka på den nya sajten. Det blev att surfa igenom alla sidor och ändra endel inställningar som vi inte kunnat göra förrän den nya sajten fanns på den riktiga adressen. Vi kunde även ganska snabbt notera att Varnish konfigurationen ställde till med problem för två mappar, då den meddelade att sidan inte kunde hittas istället för de mappar som Drupal behövde. Detta kunde dock fixas snabbt och jag betvivlar att någon hann märka problemet som manifesterade sig genom att vissa javascript funktioner inte fungerade.

Vid halv elva var vi så nöjda med sajten att vi vågade gå på lunch och sa att det är ok att börja prata om att vi har en ny sajt. Vid tolv snåret kom en planerad 15 sekunders ändring i load balancern, då man ännu såg den gamla sajten. Den råkade dock fastna i Varnish, så det blev längre än 15 sekunder.

Vid 15 tiden lade vi sajten i underhållsläge för att göra de ändringar till sajten som vi redan före lansering visste vi ville rulla ut, men som vi väntade med för att se om vi skulle märka ngt mer som behövde ändras (och krävde driftsstopp). Som ni som jobbar med Drupal känner till är det inte sådär bara att göra en update, speciellt inte då man har en halv miljon noder.

Tyvärr så blev det överbelastning under tiden som vi gjorde driftsuppehållet, så därför tog det längre än väntat. Endel märkte av det, andra inte, beroende på vilken av cache servrarna som levererade sidan till dig och om sidan fanns i Varnish.

Efter det så redde det upp sig, och vår IT-leverantör jobbar vidare med konfigurationen så att det inte skall ske igen. Inom kort kommer vi också att flytta till en egen virtuell server – så ett till driftstopp är på kommande.

Responsmässigt kan man konstatera att det många reagerar på är navigering och layout – även om det här verkar vara en sak som delar åsikterna.

Många har också frågat om beta logon – vårt resonemang är att använda oss av ”release often, release early”. I allt för många stora IT-projekt så satsar man på att specificera funktioner under en lång tid, en tid som defacto blir så lång att specifikationerna föråldrats innan de ens hunnit börja förverkligas. Dessutom är specifikationer inte perfekta, utan behöver justeras.

Genom att gå ut med en sajt som inte är 100% färdig (vad är färdigt är ju en definitionsfråga, och en webbplats blir ju aldrig klar) vill vi kunna bygga en bättre sajt utgående från användarnas prioriteringar och behov. Därför har vi också valt att behålla beta logon nu medan vi extra aktivt tar emot användarrespons.

Vi kunde i allafall glädja åt oss åt 39 % fler unika besökare igår 🙂

Dag två har så här långt gått åt att finjustera Varnish-konfigurationen ytterligare. Våra gamla sajter har inte tidigare serverats via Varnish, vilket gav några oväntade problem med responsformulär och kommentarsfält och motsvarande som inkorrekt också lagrades i cache-minnet trots att de inte borde ha gjort det.

Under förmiddagens lopp så borde också de här problemen vara undanstökade, och nu kan vi ha glädjen av att också de gamla sajterna (som Mat & fritid) också levereras mycket snabbare än förr.

Författare: Mårten Seiplax

Jobbar på svenska.yle.fi med det grafiska utseendet, kodning och sånt. Följ mig på Twitter eller Google +