Med bra planering är hälften av jobbet gjort

– att få ut sitt radioprogram på Arenan via Radioman

Tyvärr – det finns inga helautomatiska, felfria och idiotsäkra system för få ut sina alster på Arenan. Och helt befogat kan det ibland kännas övermäktigt att förutom att göra ett bra radioprogram, dessutom behöva tänka på det här med Arenan.

Radioman bjuder ändå på en hel del möjligheter för dig som vill nå en större publik – via webben. Det gäller bara att vara noggrann med vad man gör.

Planerar du en ny serie för radion?
Kom då ihåg att informera svenska.yle.fi om att programmet ska till Arenan och skicka de uppgifter du har om programmet till arenan.info@yle.fi. Ju tidigare desto bättre, och mindre jobb för dig! Med ungefär en månads förvarsel kan jag nämligen lägga in uppgifter om programmet i Radiomans Periodplanning vilket innebär att varje avsnitt automatiskt publiceras på Arenan med den grundinfo du gett mig. 

Musikbegränsningarna – ännu en gång
Kommer programmet att innehålla Gramexbelagd skivmusik? Mer än 10% skivmusik – ja det gäller även jinglar och mattor – innebär att programmet begränsas till att endast kunna höras i Finland och kan publiceras för 30 dagar. Ett program på en timme får alltså innehålla högst 6 minuter skivmusik.
Har det mindre än 10% skivmusik kan programmet öppnas för hela världen och ligga publicerat för så länge som det kan anses aktuellt.
Ifall det inte alls innehåller skivmusik kan det dessutom publiceras som nedladdningsbar podcast och har egentligen inga begränsningar för hur länge det kan ligga publicerat.
Kom ändå ihåg att Arenan inte är ett arkiv där program ska lagras för evigt. Vi har ett jättefint Arkiv som redigarar bestående helheter av Yle-program på adressen svenska.yle.fi/arkivet och som gärna tar emot bra uppslag.

En bild berättar mer än 1000 ord
Så sant som det är sagt. Ditt program blir genast mer lockande med en bra, beskrivande och intressant bild. Bilden kan vara på dig som redaktör eller annat som beskriver serien. Ifall du inte själv kan eller vill beskära den, skicka den som original (läs: stor!) till Maria som fixar till den. Ifall du själv helst vill beskära bilden, gör den i storlek 940 x 529 pixel. Och skicka den till Maria.

Det här avsnittet är något speciellt
För de radioprogram som går regelbundet är det enkelt att lägga till information och lägga till en exklusiv bild för varje enskilt avsnitt via  Radioman Dayplanning. En mycket enkel procedur som jag gärna visar hur den går till. Tänk på att lite mer information om programmet och en klatschig bild lockar en större publik. Det är ditt program värt! 

Håll reda på ditt program!
Sök fram ditt program på Arenan efter att det publicerats – är bilden lockande, rubriken informerande och ljudfilen som den ska vara? Glömde du att sätta in text och bild innan sändning? Ingen fara , i efterhand gör du det enkelt i Arenan-verktyget Faarao. Rättigheter till Faarao söker man genom att skicka e-post till cw.areena@yle.fi och för mer än dessa instruktioner på finska kontakta igen mej : )

Glada dagar med Radioman önskar jag dig och ditt program!
H, Maria Söderström tel: 87-3647, konceptutvecklare och Arenantyp på svenska.yle.fi.