Nordiska julkalendrar på webben

BUU-klubbens julkalender på webben har blivit en populär tradition, som mångdubblar besökarna på sajten under december. Också de övriga nordiska rundradiobolagen väntar in julen på sina barnwebbplatser, en del med 24 luckor, andra med ett eller några julspel.

Pekdatorerna som saknar stöd för Flash har i år påverkat upplägget för en del av de nordiska webbkalendrarna.

Ingångssidan på webbplatsen yle.fi/pikkukakkonenVåra Yle-kollegor på Pikku Kakkonen lanserade i höstas en ny sajt på webben. Som grädde på moset, strax innan jul, publicerades också en tillhörande mobilapplikation för både iOS och Android, som gör det möjligt att ta del av en del av webbinnehållet också på pekdatorer. Bakom på webbtjänsten och mobilapplikationen snurrar ett sinnrikt system, som baserar sig på Flash och Adobe Air och är utvecklat av Wesa Aapro, webbutvecklare på de finska barprogrammen. Med hjälp av systemet kan redaktionen enkelt publicera och uppdatera innehåll både på webbplatsen och i pekdatorapplikationen.

I julkalenderväg bjuder Pikku Kakkonen 24 sånger med dagens datum som tema, framförda av TV-programledarna (varning: melodin fastnar!) och en mindre uppsättning spel och pyssel med jultema. Alla de här elementen finns också publicerade i applikationerna för pekplattor.

 En norsk julkung i  HTML5

En skärmkapning på ett av spelen i Julekongen på nrksuper.noDet norska rundradiobolaget NRK bjuder i likhet med BUU-klubben på 24 luckor med 24 spel i sin webbjulkalender, Julekongen.

Däremot har NRK gjort ett ganska djärvt drag vad gäller valet av teknisk plattform för sin julkalender. Kalendern är helt och hållet är förverkligad i HTML5 och Javascript, för att maximera kompatibiliteten med pekdatorer. Som hjälpmedel under arbetet har NRK:s utvecklare använt sig av spelkonstruktionsprogrammet Construct 2.

Som alltid när det gäller att ta sig an något helt nytt har projektet haft sina utmaningar, berättade norrmännen på ett nordiskt barnwebbmöte i Aarhus i höstas. Också med HTML5 gäller det att testa och åter testa på olika apparater och plattformer, för att fånga upp saker som beter sig olika eller inte fungerar.

Av användaren  krävs i sin tur en tillräckligt ny webbläsare, med stöd för HTML5; Julekongen går till exempel inte att spela med Internet Explorer 8.

Hur som helst: Julekongen är ett mycket intressant exempel på var HTML5- och javascriptspelutvecklingen ligger just nu. Skapa din egen riddare och testa! (Min riddare har redan ganska fin utrustning, kan jag meddela.)

Jakt på mystiska kristaller

Skärmkapning ur Sprak och de mystiska kristallerna på svt.se/barnSveriges Television har under flera års tid satsats på ett stort, påkostat spel i samband med sin TV-julkalender.

Personligen föll jag pladask för fjolårets stämningsfulla Tjuvarnas jul, men årets Sprak och kristallerna är inte mycket sämre vad gäller läcker grafik – och musiken! Spelet är ett s k point-and-click-spel, där spelaren ska upptäcka ledtrådar och element att plocka med sig för att lösa kommande uppdrag.

Sprak och kristallerna är förverkligad i Flash, trots att den allmänna strävan på SVT:s barnwebbsidor är att göra allt mer av innehållet mobilanpassat.

Fakta om Ishavet

Siri och ishavspiraterna på SR:s webbplatsSveriges Radio har satsat på kompletterande och lärorik fakta på webben i samband med sin julkalender, Siri och ishavspiraterna. Det går förstås att lyssna på de 24 kalenderavsnitten på sajten, men webbplatsen erbjuder också en massa information om Ishavet och dess djurliv och människorna som bor i områdena runtomkring.

Online erbjuds ett enklare Hitta djuret-spel, som återkommer i olika varianter. Däremot går det att ladda ner och skriva ut korten till ett Ishavet-kortspel för två eller flera spelare.

Dansk favorit i repris

Bamses julekalender på dr.dk/olineOline är Danmarks Radios populära webbplats för mindre barn. Här har man stannat för en intressant lösning i jultider: man klär hela Oline-sajten i julkläder och bjuder på Bamses charmiga julkalender varje år.

Skärmkapning ur Barnens u-landskalenderEtt betydligt mera omfattande danskt projekt är Børnenes U-landskalender, som är ett samarbetsprojekt mellan DR och biståndsorganisationen Danida, som sorterar under det danska utrikesministeriet. Intäkterna från försäljningen av årets adventskalender i papper går till att grunda skolor och utbilda lärare i Ghana.

I projektet ingår också en jättefin spelhelhet på webben, med bland annat ett spel i 3D där spelaren ska lösa olika uppdrag i Ghana. Spelet kräver insticksprogrammet Unity Web Player för att fungera, men är absolut värt att pröva! Spelet går också att ladda ner som app för Ipad.

Många modeller

Man kan med andra ord uppenbarligen tänka på många olika sätt, om man vill bjuda på någonting lite extra på en barnwebbplats i december i väntan på julen.

Klart är också att en webbjulkalender med 24 pyssel, videor och spel är en stor kraftansträgning för vilken webbavdelning som helst.

Därför vore det väldigt intressant att höra respons, kommentarer idéer om hur BUU-klubbens webbjulkalender borde utvecklas i framtiden. Traditionsenliga 24 mindre spel eller ett gigantiskt – eller någonting helt annat?

Idéa, föreslå, risa och rosa. Det är inte så långt till julen 2013, nämligen 🙂

 

Författare: Pia Manns

Jobbar som konceptplanerare på svenska.yle.fi, men sysslar också en hel del med Flashkodning. Ansvarar för Svenska Yles barnutbud på webben , d.v.s. buu.yle.fi och Utmanads och MGP:s webbplatser.